Saturday, December 13, 2008

3 EKOR ANJING

Saja-saja nak cerita ..

ANJING pertama: Duduk depan pintu pagar. Orang lalu salak. Orang masuk pagar juga salak. Nak repong kaki musuh belum tentu. Suara nak kuat melalak. Ada masa tuannya juga disalak. Balik sumpah lalu pun disalak. Biawak pun disalak. Babi pun disalak. Lembu pun disalak, Daun jatuh pun disalak. Bulan mengambang pun disalak. Roket naik ke angkasa pun disalak. Nampak anak bulan kembar pun disalak. Awan berarak pun disalak. Tugasnya menyalak saja untuk dapat sepinggan nasi pagi, sepinggan petang. Ada masanya sepinggan sampai pagi petang berlaukkan kepala ikan takok masin! Sesekali ada juga disuruh mengintai-intai sarang musuh tuannya. tapi tidak boleh bertindak. Tunggu arahan tuannya. Anjing ini dipanggil Anjing Pengampu!

ANJING kedua:
Duduk dalam rumah. Comel. Mata bersinar cahaya. Manja. Main atas kosyen lembut. Tidur atas tilam empok. Makan sedap-sedap, ada masa diimpot dari luar negara. Selalu dibawa berjalan-jalan oleh tuannya. Suaranya halus. Sekali bunyi menghiburkan tuannya. Untuk menjaganyalah terpaksa tuannnya cari duit lebih selain dari gaji dengan elaun. Ada masa tuannya kena ambil rasuah kalau pun tidak mencuri balak haram,. Mencuri pasir haram! Anjing ini dpanggil Anjing Haram Jadah!

ANJING ketiga: Garang! Muka bengis saja. Selalunya diberikan arak atau pil perangsang bengis sebelum memburu. Pantang jumpa musuh tuannya, hambat, belasah, pijak kerumun ramai-ramai, gigit, kitai, repong, heret. Makanannya pun tak seberapa juga. Ada masanya tersalah langkah dia pula kena seret oleh tuannya kerana tuannya nak cover line siapa bunuh panda comel? Anjing ini dipanggil Anjing Mabok Todi!

Kalau diminta memilih, anjing mana yang anda pilih? Pilihan anda biar tepat, kalau tidak anda akan menerima bencana kerana "melepaskan anjing tersepit".
SELADANG: Suka berlawan dengan serigala!

No comments: