Wednesday, April 22, 2009

ANCAMAN ERA BARU - Landaan ke Kerajaan Negeri Malaysia

BEBERAPA negeri dalam Malaysia terutamnya di Semenanjung sedang berdepan dengan kemelut ancaman era baru dalam politik tanahair membelakangkan demokrasi.

Perak adalah negeri pertama dilanda kerakusan pemimpin Umno/Bn dengan merampas mandat rakyat dan menubuhkan Kerajaan Haram hasil dari tipu muslihat melibatkan pihak berkuasa yang menyalahgunakan kuasa!

Selangor tidak ketinggalan diusik oleh sejak kemenangan PR di PRU 12 2008 dengan gelagat Khir Toyo (Bekas MB yang suka melancung keluar negara) berura-ura menubuhkan Kerajaan Perpaduan PAS/BN.

Usaha mengerjakan MB (Khalid Ibrahim) tak sudah-sudah sebagai usaha menyurukkan tembelang busuk Kerajaan Bn Selangor yang lalu.

Terengganu sudah memulakan rentak di gelanggang percaya dengan tidak sejak Idris Jusuh ditolak oleh istana untuk menjadi MB selepas PRU 12 lalu. Ahmad Said sedang dihujani anak panah ura-ura undi tidak percaya dan taburan bahawa MB tidak mempedulikan geng Deris Jusuh.

Isa Sabu di Perlis juga terkena tembias kemelut politiik dalam Umno dimana Shahidan Kassim tidak mahu berundur dari mengerjakan MB yang diperkenan oleh istana.

Pahang pula beberapa tokloh di belakang Adnan Yaakob (Long Nan) sedang menunggu gelombang Hutang Rm 63 juta. Jika Long Nan lalai sikit bertindak pastilah jejuak yang selama ini membodek dia akan terus menumpe Long Nan ke longkang!

Melaka menanti arus perkembangan politik Najib Rosmah -Mahathir. Ali Rustam belum sejok punggung duduk di kerusi KM Melaka setelah gagal menyertai pertandingan Timbalan Presiden Umno atas pertuduhan rasuah (disebut dalam Umno politik wang) yang lalu.

Ini semua berlaku kerana kerakusan pemimpin Umno untuk menerus, menyambung, mengukuhkan kuasa mereka bagi mengikis harta dan mandat rakyat untuk diri sendiri - keluarga - kroni dengan menjeritkan One Malaysia !

Adakah kuasa politik dan tadbir negara ini mesti mengikut telunjuk seorang? Siapakah di belakang One Malaysia itu?


SELADANG: Lama menunggu kemenangan rakyat!

2 comments:

bakaq a.k.a. ~penarik beca said...

Aku biasa junmpa Long Nan. As a person, dia baik.

Baginda Reformasi said...

hahha ini bukan one malaysia seladang... WANG MALAYSIA